2014. április 2., szerda

Fenntartható lét

avagy: bevezetés a Nap energiájának hasznosításához

Március utolsó napján, este 6 órától Posta József tanár úr tartott előadást a "guruló háznál", miképp is áll napjainkban a napenergia, mint a környezetünket nem károsító energia.
Az előadásban, mely egyszerre volt elméleti és bemutató jellegű, tanár úr mérőműszerrel demonstrálta, hogy az épp lenyugvó napnak még milyen nagy a leadható hőmennyisége. Láthattunk napelemet és napkollektort, megtudhattuk, mi a különbség a kettő között. Benéztünk a "Zéró energiaházba" is. Ide egyszerre csak pár ember jutott el, és sajnos sokaknak nem volt türelme megvárni a többiek kijövetelét, és elszeleltek. Ráadásul szélenergiájukat nem is hasznosították...
Így lemaradtak számos érdekes információról. Pl., hogy a madárpiszok nemcsak a szobrok, de a napelem nagy ellensége is, hisz alatta forró pont (hotspot, szaknyelven) keletkezik, ami csökkenti a hatásfokot. A napelem elbír dió nagyságú jeget akár, s a hó sem hozza zavarba (mert leolvasztja magáról), felülete sok mindent kibír, s nagyon macerás azért elkészíteni. Tanár úr szerint ez a jövő, ha tényleg fejlett világban szeretnénk élni.
Kaptunk némi információt arról is, milyen körülmények, feltételek mellett éri meg leendő házunkat napelemmel ellátni, vagy épp, ha vállalkozni szeretnénk, milyen esélyeink vannak, ha ebbe a szektorba vágnánk bele. Megtudtuk, hogy a megújuló energia felhasználása terén (is) elmaradunk Európa nyugati felétől, pedig a nap nálunk többet és hatékonyabban süt, mint Németországban.






 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése